Agar.io – Sejtjátszma

Mai tesztünk alanya, az Agar.io 2015. április huszonnyolcadikán jelent meg egy böngészős játékként. Nagyon hamar népszerűvé vált, a közösségi médián gyorsan elterjedt a játékosok körében. Május harmadikán csatlakozott a Steam Greenlight, vagy magyarul Zöld Út programjához, így a fejlesztők előtt olyan lehetőségek nyíltak meg, melyek a böngészős verzióban elképzelhetetlenek lettek volna. Július nyolcadikán jelent meg Android és iOS platformokra a Miniclip kiadásában. De mit tud ez a játék, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi rajongója lett világszerte?

Vissza a gyökerekhez

Az Agar.io-ban egy sejt bőrébe bújva csupán annyi dolgunk van, hogy nálunk apróbb sejtek és golyócskák bekebelezésével egyre nagyobbak legyünk. Csakhogy az ilyen apró életformák élete sem csak móka és kacagás: a többi játékos által irányított sejtek hasonló ambíciókkal vágnak neki a kalandnak, avagy: mindenki téged akar majd vacsorának, aki meg nem, az mindent megtesz, hogy ne kerüljön fel a te menüdre.
Agar.io - képernyőmentés

Mindig van egy nagyobb hal

Ahogy egyre növekszünk, egyre lassabbak is leszünk, és már problémás lehet az apróbb sejteket elkapni, ám korántsem lehetetlen. Van két képességünk, az egyik segítségével ketté tudunk osztódni, így mondhatni csatasorban, sokkal erőteljesebben tudjuk apró barátaink mindennapjait megkeseríteni. Ha meguntuk az osztódott életmódot, egyesíthetjük erőinket. Viszont figyelem: mikor több darabban vagyunk, rosszakaróink könnyebben tudnak minket eltenni láb alól! A másik képességünkkel egy kis masszát lövellünk ki testünkből, mellyel másokat etethetünk, de jó szolgálatot tud tenni a súlyfelesleg leadása, ha például menekülőre fogjuk a dolgot.
Agar.io - képernyőmentés

Ami nem öl meg, az megerősít

A fenti mondás abszolút megállja a helyét ebben a játékban, hiszen minden bekebelezett táplálék után pontokat kapunk. Értelemszerűen, minél több pontunk van, annál nagyobbak vagyunk. Minden szerveren van egy toplista, melyet a képernyő jobb felső sarkában lévő dobogó ikont használva tudunk megtekinteni. Itt láthatjuk az első öt helyezettet, illetve a mi helyezésünket is. Nincs is annál jobb érzés, mikor felkerülsz a ranglista élére, és minden játékos láthatja, hogy, igen, te ilyen profi vagy, benne vagy a top ötben! Majd jön az első, és szépen bekebelez. Na, az már nem valami jó érzés, tekintve, hogy ebben az esetben mindent kezdhetünk a legelejéről. A nálunk nagyobb sejteken kívül még a vírusokkal is vigyázni kell. Ezek az egy helyben álló teremtmények nem csinálnak semmit, azon kívül, hogy ha rájuk megyünk, apró darabokra oszlat fel minket. Szerencsénkre más játékosok is áldozatul esnek ennek a felettébb irritáló jelenségnek, és ha a mi közelünkben történik ez, könnyen felfalhatjuk vetélytársunk apró darabjait.
Agar.io - képernyőmentés

(S)kinézet

Alapvetően egy random színű gömbként születünk újjá az Agar.io négyzetrácsos világában, ám aki egy kis változatosságra vágyik, trükközhet a nevével. Például, bármely nemzet angol elnevezését beírva a gömbünk az adott ország zászlaja színeiben fog pompázni. De ezen kívül válhatunk akár a Steam, vagy az Origin emblémájává, lehetünk Doge, de akár valamelyik égi test is, az Earth, vagy a Moon név használatával. Érdemes próbálgatni a skineket, vagy akár más játékosoktól ellesni egy-egy nekünk tetsző kinézetet.
Agar.io - képernyőmentés

Összegzés

Hát, mit is mondhatnék. Eddig kevés olyan addiktív játékkal találkoztam, mint az Agar.io. Mikor megjelent PC-re, nem értettem, hogy mi olyan nagy szám benne, kipróbáltam, és azon kaptam magam, hogy már két órája falom a sejteket. Mert ez ilyen. Az egyszerűségében rejlik a nagysága. Mindenkinek bátran merem ajánlani, hogy próbálja ki, mert az biztos, hogy nem fog csalódni!

Hozzászólás