CPU-Z – Adatok a telefonról

Ha egy telefon, vagy egy tablet specifikációira vagyunk kíváncsiak, akkor a lehető legjobb megoldás, ha felkeressük a www.gsmarena.com oldalt. Itt bármely készülék adatait megnézhetjük, illetve össze is hasonlíthatjuk azokat. Azonban ha valaki a saját eszközének éppen aktuális adataira kíváncsi (pl akku hőmérséklet, stb…), azoknak a CPU-Z a megfelelő program.

Az alkalmazást megnyitva összesen hét darab menüpontot láthatunk. Menjünk végig ezeken!

SoC

Információk a készülék egylapkás rendszeréről (angolul System on a Chip). Ez a lapka tartalmazza többek között a telefon processzorát, és grafikus gyorsítóját is (Wikipedia). A CPU-Z  az alapvető, interneten fellelhető adatokon kívül (Pl. SoC típusa, processzor magjainak száma, maximális órajele stb…) Megmutatja, hogy éppen hány processzormag az aktív, illetve, hogy ezek mekkora órajelen pörögnek éppen, illetve a CPU és a GPU aktuális kihasználtságát is jelzi.cpu-z-1

Device

Az eszköz alapvető  adatait (Modell neve, képernyő mérete, és felbontása, készülék tömege, és fizikai kiterjedése, stb…), illetve a RAM és a ROM aktuális kihasználtságát láthatjuk itt.
cpu-z-2

System

Az Android és a Kernel verzióján kívül itt nagyon sok érdekes információt mutat nekünk a CPU-Z, például, hogy készülékünk rootolva van-e, a Bootloader nyitva van-e, illetve hogy mennyi ideje fut a készülékünk.
cpu-z-3

Battery

Az akkumlátor adatait láthatjuk itt. Többek között megtekinthetjük az akku állapotát, töltöttségi szintjét, hőmérséklet, feszültségét, és kapacitását.
cpu-z-4

Thermal

Különböző hőmérsékleti adatok a készülékről. Érdemes ezeket, illetve az akkumlátor hőmérsékletét összehasonlítani egy erőforrásigényesebb játék futtatása előtt és után. Ezt követően láthatjuk, milyen magasra képes felszökni telefonunk belső hőmérséklete 🙂
cpu-z-5

Sensors

Telefonunkban található szenzorok aktuális adatai. Pl. közelség- és fényérzékelő szenzor.
cpu-z-6A hetedik ‘About’ menüpont alatt a CPU-Z -ről találhatunk további információkat. A beállítások között nem találunk valami sok lehetőséget, ezekről kár is szót ejteni.
Nagy előnye az alkalmazásnak, hogy segítségével könnyedén meg tudjuk állapítani, hogy egy készülék klón-e, vagy pedig egy eredeti példányt tartunk a kezünkben.

Összegzés

A CPU-Z sok érdekes információt szolgáltat a készülékünkről, többek között olyanokat, melyeket csak nehezen, vagy semhogy sem tudna megtekinteni a felhasználó. Az alkalmazásban található reklámok ugyanakkor nagyon idegesítőek, hiszen random bukkannak fel, és az egéz képernyőt eltakarják olyankor. A CPU-Z egy szűkebb felhasználói körnek készült, viszont nekik sok fontos adattal szolgálhat.

 

 

Hozzászólás