Dictator: Outbreak – Elvtárs a zsebedben

Az iskolai órákon biztos mindenki elgondolkodott már azon, vajon milyen érzés volt a történelem nagyjai számára egy-egy komolyabb döntést meghozni. Egyes stratégiai játékokban játszhatunk Istent, nagy építőt, esetleg elnyomót, azonban mindezt teljesen másképp tehetjük meg a Tigrido által fejlesztett Dictator sorozatban.

Világ proletárjai és a többiek

A játék alapja az, hogy diktátorként az általunk vezetett ország teljes társadalmát 6 részre bontjuk: rendőrökre, oligarchákra, átlagos emberekre, ellenzékre, katonákra és a saját családunkra. Ezeknek a csoportoknak fejenként van egy értékük, ami azt jelzi, hogy mennyire vannak megelégedve jelenlegi életükkel (és egyben a mi vezetésünkkel). Körökre osztott stratégiajátékhoz híven ezek az értékek lépésenként változhatnak. De hogyan is történik ez? Minden körben kapunk egy-egy kérdést, amelyre csupán igennel vagy nemmel válaszolhatunk. A válaszunktól függően egyes érdekcsoportok jobban meg lesznek elégedve velünk (nagyobb érték), míg mások kevésbé. Plusz csalás nélkül azonban nem lehet előre tudni egy adott kérdés által kiváltott visszhangot, ezt nekünk kell előre ,,megérezni”. Egyes döntések felettébb humorosak, mások abszurdak, azonban már az ingyenes változatban is található elég feladvány ahhoz, hogy ne találkozzunk ugyanazzal kétszer. Amennyiben ez mégis megtörténne, a fizetős változat 2000 darab fölötti kérdéssel, további pénzkereseti lehetőségekkel, eredményrendszerrel, segítségekkel, és a legtöbb hasonló játéknál megszokott reklámmentességgel rendelkezik. Minden változatban találhatóak kisebb küldetések is, amelyekkel amúgy fizetős mentőöveket érhetünk el. Ezek naponta megújulnak.

dict1

A nagy vezért mindenki szereti

Ha egy érdekcsoport adott számú kis X-et (avagy értéket) elér, minden körben pénzt kapunk utánuk attól függően, hogy mennyire szeretnek minket. Persze ez fordított esetben is igaz, vagyis ha egy csoporttal túlságosan is sanyarúan bánunk a kérdések folyamán, azok lázadni kezdenek ellenünk, akár fegyveresen is fellépnek az addig mindenki által szeretett vezér ellen. Így kerekedik ki a játék teljes célja – minél tovább bírni a mindenre képes lakossággal együtt. Egyes esetekben addig is eljuthatunk, hogy egyes érdekek képviselőit börtönbe kell zárnunk, ekkor hamarabb elfogynak a pénztartalékaink, és nem megfelelő lépésekkel hamar el is bukhatjuk az adott játékot.

dict2

Akár sportot is lehet űzni a bebörtönzésekből

 

Csukott füllel

A Dictator grafikájára nincs különösebb panasz, a rajzolt ábrák teljesen illenek a játék hangulatához. A meccsek során látható képernyő bár erősen hajaz a Windows Phone-okon is használt csempés felületre, ezzel sem volt gondunk. Alul elérhetjük a kilépés, az olajmező építése (az egyik pénzszerzési forma) és a napi küldetés gombokat.  A játék gyenge pontja azonban a hang. Bármire kattintunk, kidolgozatlan, zajos, recsegő választ kapunk, amelynek első meghallásakor is vadul elkezdjük a hangerőgombok nyomkodását. Hiába a sok erőfeszítés a fejlesztők részéről, erre is komolyabban kellett volna figyelniük.

 

dict3

Vajon kire is emlékeztet…

Összegzés

Egy meglehetősen egyedi játékról szólt a tesztünk, mely eleget mutatott ahhoz, hogy nyugodt szívvel ajánlhassuk az olvasóinknak. Sok kört végig fogunk szenvedni, míg teljesen átlátjuk a Dictator: Outbreak működését, azonban minden egyes elrontott kérdéssel közelebb kerülünk a legjobb stratégia kidolgozásához. Számunkra nagyon tetszett a játék egyedisége, a kérdések változatossága, illetve bár apróság, mégis érdekes, ahogy minden játék végénél egy ismertebb államfőről készült (illetve arra erősen hajazó) rajz lesz a mi képünk. Összességében mivel az ingyenes verzió is teljes értékű, mindenképpen megéri kipróbálni.

Hozzászólás