Duolingo – tanulj nyelvet bárhol, bármikor!

Még sosem volt ilyen szórakoztató a nyelvtanulás!

A nagy népszerűségnek örvendő Duolingo, online nyelvtanuló és gyakorlóprogram már mobilalkalmazásként is letölthető. Így praktikusan bármikor megcsinálhatunk egy-egy pár perces leckét a nap folyamán, amikor éppen ráérünk.

Figyelem! Az alkalmazás  függőséget okozhat! A kreatív nyelvtanulás könnyen a szenvedélyünkké válhat a Duolingo által.

Kezdőknek és haladóknak is egyaránt ajánlható. A leckék ugyan az alapoktól indulnak, de ezeken hamar végig lehet siklani az ellenőrzőtesztek megoldásával. Ha pedig új nyelvet kezdünk, a legalapvetőbb szavakat is begyakoroltatja velünk, persze anélkül hogy magolnunk kellene őket.

  

A leckék megoldásával pontokat szerezhetünk, és beállíthatjuk, hogy hány pont legyen a napi teljesítés. Minél több napot teljesítünk zsinórban, annál több “lingotot” kapunk. A lingotokért cserébe pedig hasznos dolgokat vásárolhatunk a bolt menüben. A telefonos alkalmazásban beállítható, hogy minden nap figyelmeztessen minket a napi feladatunk teljesítésére.

Érdemes az angol nyelvvel kezdeni, ugyanis egyenlőre csak ez érhető el magyarul, de ha angolból már kellően magas szinten állunk, belekezdhetünk teljesen új nyelvek tanulásába is. A választék egészen széles körű. Németen, francián, olaszon kívül akár koreai vagy eszperantó leckék is a rendelkezésünkre állnak.

   

Az applikáció nagy előnye mindezen kívül, hogy egyszerre többféle készséget is fejleszt: szókincset, nyelvtant, helyesírást, sőt, hallásértést is, amikor egy elhangzó szót vagy mondatot kell leírnunk. (Persze, ha nem akarunk hangszórót használni, az ilyen típusú feladatokat ki is kapcsolhatjuk.)
Talán ebben a változatosságban rejlik az applikáció nagyszerűsége.

 

Összegzésül a Duolingo-ról:

Szerintem a legjobb fejlesztőszoftverek egyike. Legalábbis a nyelvoktatók között biztosan. Minden funkciója ingyenes, úgyhogy a pénztárcánkat sem terheli. A megoldások pontosak, és egyértelműek. Nincs félreértés akkor sem, ha valamit kissé máshogy fordítunk le, ha az tartalmában helyes. (Maximum kiírja, hogy egy másik megoldás is elfogadható lett volna.) Ezen kívül az alkalmazás kezelési felülete is végtelenül egyszerű, és átlátható.

Mindenkinek ajánlom a Duolingo-t, aki össze akarja kötni a kellemest a hasznossal, és szeret szórakozás közben tanulni is!

Értékeljünk!

Hozzászólás