Guns’n’Glory – Nyugati torony

A Tower defense vagy magyarul toronyvédős játékok lényege nagyon egyszerű: a játékosoknak tornyokat kell építeniük, melyek segítségével legyőzik a hullámokban támadó ellenfelet, meggátolva, hogy azok eljussanak a pálya egy adott pontjára. Mai tesztünk főszereplője, a Guns’n’Glory is ezen játékok népes táborát gyarapítja.

A vadnyugat itt van rég…

Az 1960-as és ’70-es években, a spagettiwesternek korában a média által kedvelt téma volt a Vadnyugat, mely manapság jóval kevésbé számít felkapottnak. Az utóbbi évekből csak néhány filmet és még kevesebb videojátékot tudnék felemlegetni, ám a Guns’n’Glory viszont ezek közé tartozik. Indiánok, banditák, kalandorok és aranyásók terepe ez, akik íjakkal, revolverekkel és winchesterekkel felfegyverkezve lovagolnak a kietlen pusztaságban, miközben az Óvilágból jött bevándorlók echós szekereikkel, és málhás szamaraikkal egy jobb élet reményében hosszú utakat tesznek meg. Utóbbiak remek célpontot jelentenek a gonosztevők számára, hiszen a védtelen telepeseken rajtaütve szép kis summára tehetnek szert. Ebben a játékban a mi célunk is ez: a völgyekben közlekedő karavánokat kell legyőznünk, elérve, hogy minél kevesebben jussanak el a pálya végpontjába. Ha túl sokan jutnak át, vesztettünk.

Keresztül-kasul Amerikán

Kalandjaink Új-Mexikóban kezdődnek, de eljutunk Nevadába, Dakotába és még Alaszkába is! Összesen 60 pálya áll előttük, melyek egyre nehezednek, olyannyira, hogy a későbbiekben már komoly problémát okozhat az adott szinten túljutni. A változatosságra egy szavunk se lehet: jól felépítettek szintek, és ezeken pályáról-pályára több és több egység áll majd rendelkezésünkre.
A játékban ezek alszanak, ,,felébresztésükhöz”, vagy felbérelésükhöz pénzre lesz szükségünk, melyet a telepesek elpusztításából nyerhetünk. Minden egyes ellenféltípusnak megvan a megfelelő ,,ellenszere” az egységeink között. Például a pisztollyal rendelkező Desperado inkább a gyalogosok ellen hatásos, az ágyút érdemesebb a szekerek ellen használni. Ehhez egyébként a képernyő alján segítséget is ad a játék, hogy mi ellen érdemes, vagy nem érdemes az adott emberünket harcba állítani.
Guns'n'Glory - térkép

Pusztítsunk!

Mint azt már említettem, a telepesek a völgyekben közlekednek, a mi embereink pedig a fennsíkon várnak a megfelelő pillanatra, hogy lecsaphassanak. Ezeken a fennsíkokon mi bárhová küldhetjük az egységeinket, ám érdemes figyelni a hatótávolságukat, és annak segítségével a pálya olyan pontjára állítani, ahonnan a völgyek lehető legnagyobb területére van rálátása. Többek között ezt, illetve egyéb képességeiket is fejleszthetjük embereinknek, némi pénz ellenében. A szinteken véletlenszerűen power-upok, avagy erősítők jelennek meg, melyeket egy-egy harcosunkkal felvéve felgyorsíthatjuk annak lövő sebességét, vagy épp megnövelhetjük hatótávolságukat, esetleg egy kis pluszpénz üti a markunkat.
Guns'n'Glory - képernyőmentés

 A sivatag képe

A Guns’n’Glory egyik gyenge pontja a grafika: változatosnak nem nevezhető, néhány nem túl szépen kivitelezett díszítőelemen kívül nem találunk mást a pályákon. Az egységek sincsenek túlzottan kidolgozva, ahogyan az animációk sem.
A zenék kellően hangulatosak egy Vadnyugatos játékhoz, mondjuk nem egy Ennio Morricone, és nincs is belőlük túl sok, egy idő után meg lehet őket unni.
Guns'n'Glory - képernyőmentés

Összegzés

Összességében a Guns’n’Glory melynek kiváló hangulata és játékmenete garantált szórakozást biztosít számunkra. Mindezt ráadásul ingyen, bár az alkalmazáson belüli vásárlás itt is megtalálható: ha nem szeretnénk reklámokat, illetve azonnal fel akarjuk oldani az összes szintet és nehézséget, ezért fizethetünk. Szerencsére ezek nélkül is maximálisan élvezhető marad a játék, bár, ha nem vagyunk elég kitartóak, nehéz munka lesz egyes szinteket végigvinni.
Guns'n'Glory - képernyőmentés

Hozzászólás