Hitman GO – Malom csavarral

Miközben várjuk a PC-re és konzolra is megjelenő 2015-ös Hitman-t, remek időtöltés a korábbi részekre alapozott stratégiai mobiljáték. A kopasz, öltönyös bérgyilkos feladata ebben a részben is a lehető leghalkabban történő gyilkosság, azonban kissé másképp, mint az elődöknél. Érdekes módon egy táblajáték mintájára lehet csak mozgatni a hősünket. De hogyan is történik ez?

Hitman GO - képernyőmentés

Inkább malmozzunk?

A játékban 7 darab pályacsomag van, fejenként 8-15 megoldandó gyilkossággal (ezeknek a vásárlása eltérő, részletek a Vásárlás menete pontban). Szerkezetüket tekintve a mapek minden esetben úgy vannak felépítve, mintha csak egy malomtáblán játszanánk, a mezők között korlátlan alkalommal lehet lépkedni minden irányban. Erre szükség is lesz, mivel a nehezítés (és maga a játék alapja) az, hogy különböző tulajdonságokkal rendelkező őrök dúsítják a pályákat, akik bármikor lecsaphatnak ránk. A kezdeti szinteken ezek csak jobbra-balra mozognak és forgolódnak előre megadott utakon, később pedig lézeres fegyverekkel, vagy akár kutyákkal felvértezve igyekeznek akadályozni minket a célunkban. Ez vagy egy célszemély megölését, vagy egy adott pontra való eljutást jelent. A megoldásainkat a játék pontokkal jutalmazza, ez minden pálya esetén maximum 3 pont lehet. Gyakran eltérőek a szempontok, mint például adott kör alatt eljutni a célig, minden ellenfelet likvidálni vagy éppen gyilkosság nélkül haladni előre.

Hitman GO - képernyőmentés

Hitman GO - képernyőmentésVagy túl kevés, vagy túl sok

Ha csupán a Play-es kommenteket nézzük a játékról, eléggé sokszínű képet kapunk. Egyesek szerint túlságosan könnyű, mások borzalmasan nehéznek találják. Az igazság valahol a kettő közt van, mivel amíg nem érzünk rá a játék működésére, a legegyszerűbb pályák is komoly gondot fognak okozni, viszont amint megvan a technika, hangsebességgel repkedhetünk át a pályákon. Ez persze nem teljesen igaz, néhol valóban sokkal tovább kell gondolkodnunk, mivel a körpályán haladó katonák, az egy helyben strázsáló kék felsős fickók, vagy éppen a kutyás egységek ellen mindig más stratégia szükséges. Ez különösen igaz akkor, ha túlságosan közel helyezkednek egymáshoz.

Hitman GO - képernyőmentés

Szebb a napnál

A grafikát finoman szólva is gyönyörűnek találom, sokkal több, mint amit az ehhez hasonló stratégiai játékok kínálnak. Minden pálya úgy van megalkotva, mintha csak egy modell vagy babaház feküdne előttünk az asztalon. Gyakran több szintesek is, bár általában maga a játék terepe egyetlen emeletet igényel, a többi csupán díszítés. Az ehhez hasonló kidolgozottság persze komoly árat követel, ez pedig a nagyobbacska gépigény. Bár ez tipikusan az a játék, amihez nincs szükség hatalmas fps-re, az erősebb készülékekkel rendelkezők is tapasztalhatnak esést a képkockák számában. A hangok bár a grafikához hasonlóan kidolgozottak, monotonságról is tanúskodnak, így inkább ajánljuk a média hangerejét minimálisra véve, vagy anélkül játszani.

Hitman GO - képernyőmentés

Hitman GO - képernyőmentés

Plusz lehetőségek

Amennyiben szeretnénk, Google fiókunkkal beléphetünk az integrált Play eredményrendszerbe is. Ez nem csak a többi játékhoz hasonló achievement-ek feloldását (és ezzel tapasztalati pontok szerzését) teszi lehetővé, hanem játékállások mentését is. Ez különösen hasznos tud lenni újratelepítésnél.

Hitman GO - képernyőmentés

Egy kis tipp

Figyelem, a következő sorok ronthatnak a játékélményen!
Ahhoz, hogy jobban megismerkedhessünk a mechanikával, célszerű az első elakadásoknál használni a segítség gombot. Bár eléggé kusza tanácsnak tűnhet, mégis kifejezetten hasznos látni, miként gondolták a játék fejlesztői a megfelelő megoldásokat. Igencsak hamar szükség lehet a malomban csiki-csukinak is nevezett technikára, ami azt jelenti, hogy két mező között lépegetünk oda-vissza. Ezzel rávehetjük ellenfeleinket arra, hogy tovább mozogjanak eddigi állásaikból, így lehetőséget adva nekünk arra, hogy kikerüljük őket, vagy végezzünk velük.

Vásárlás menete

Android-on a játék ára 2200 Ft körül van, ami minden pályacsomagot tartalmaz segítségek nélkül. iOS-re az alapjáték egyetlen csomaggal $5, viszont minden szinttel, amelyeket külön-külön lehet megvenni (szintén tippek nélkül) kb. 3000 Ft-ra jön ki. Ha valaki még a pályákhoz való könnyítést is szeretné beszerezni, további kemény összegeket kell kipengetnie.

Összegzés

Hasonló felépítésű játékot nem igazán találhatunk a Play-ben böngészgetve, hiszen a legtöbb stratégiai játék teljesen más alapokkal rendelkezik. Nagyon szimpatikus volt számomra a táblás mozgatás, valamint a grafika kidolgozottsága, azonban a kamerakezelés időnként nagyon kellemetlen tud lenni. A végső szinteknél minden pályát pinch-to-zoom-mal (azaz a két ujjal történő kicsinyítéssel vagy nagyítással, jelen esetben az előbbivel) kell kezdeni, különben nem látnánk be az elengedhetetlenül fontos pályarészeket. Bár csekélység, de a képernyő forgatásának megkönnyítésével jobban be lehetne járni a mapeket is, amelyeken gyakran érdekes jelenetek bontakoznak ki. A hangok is mindenképp levonást jelentenek, mivel tartósan nem lehet bekapcsolva hagyni a hangszórókat. A legnagyobb hiba azonban az ár, ami segítségek nélkül is 2200-3000 forint. Ennyit nem sok mobiljátékért kérnek.

Hozzászólás