Időkép – Nagy esők jönnek, és elindulok…

Bizonyára olvasóink nagy része ismeri az Időkép.hu-t. Ez Magyarország méltán egyik legnépszerűbb időjárás-előrejelző honlapja, mely élő térképekkel, és rengeteg egyéb információval mutatja meg az ország pillanatnyi időjárását, illetve előrejelzésekkel is szolgál. Természetesen nem csak böngészőnkből, hanem az Androidra is iOS-re készült alkalmazásból is kedvünkre használhatjuk. Nézzük meg ezt közelebbről!

A kezdetek

Az Időkép fejlesztését még 2003-ban kezdték el magyar fiatalok, de igazi lendületet a C3 Kulturális Alapítvány Szabadfogású Számítógép versenyének fődíjának köszönhetően vett. Ekkortól vált elérhetővé többek között néhány, a meteorológiában addig ritka térkép, például a hóvastagságot, vagy az UV Indexet megjelenítő. Az ezt követő években folyamatosan fejlődött, “épült-szépült”, ahogy mondani szokás, és ma már elérhető Szlovákiában, Erdélyben, sőt, egész Európát lefedő kiadása is létezik. Nagyon nagy plusz pont, hogy figyelmet fordítanak a határon túli magyarságra is, nem csak az anyaországbelire.

Az Időkép alkalmazás

Ennyi bevezető talán elég is volt magáról Időképről, a továbbiakban az applikációra fogunk koncentrálni. Az első indítást követően versbe szedve láthatjuk a program aktuális újdonságait, illetve tartalmait. Ezt követően letölt néhány adatot, beállítja aktuális tartózkodási helyünket (ezt egyébként át is lehet állítani, amennyiben más település időjárására vagyunk kíváncsiak), és mehet is a móka. Az első dolog, amit láthatunk, az előrejelzés (rendkívül meglepő módon). Láthatunk itt még időjárási adatokat az elkövetkező 36 órára vonatkozóan, öltözködési tippeket, híreket, illetve előrejelzést a következő 3 hétről. Ezeket, plusz még néhány egyéb funkciót akár a felső menüsávból is kiválaszthatjuk, de ha a képernyő bal felétől elhúzzuk az ujjunkat, egy nagyon praktikus gyorsmenü kerül a szemünk elé. Itt a két kereket forgatva választhatjuk ki a számunkra releváns információkat.

Térképek

Az időkép egyik legjobb tulajdonsága a Magyarország pillanatnyi időjárását mutató térképek. Van itt időjárás, hőtérkép, felhőtérkép, radar, szmogtérkép, széltérkép, műholdtérkép, hótérkép, UV-térkép, csapadéktérkép, és villámtérkép. Szerintem nem szükséges ezeket magyarázni, nagyon hasznosak tudnak lenni. Az alkalmazásban az eddig említetteken kívül találhatunk kamerákat, ahol egy-egy érdekes helyet nézhetünk a szó szoros értelmében élőben, illetve, ha be vagyunk jelentkezve az Észlelések menüpont alatt saját megfigyeléseinket, és fotóinkat is megoszthatjuk az Időkép olvasóival. Természetesen vannak widgetek is, kérhetünk értesítéseket is, szóval mindent tud az alkalmazás, amit 2017-ben tudnia kell.

Összegzés

Jelenleg az Időkép a legjobb megoldás Magyarországon, ha az aktuális időjárásra vagyunk kíváncsiak, ugyanis vetélytársaihoz képest rengeteg nagyon hasznos, plusz információval is szolgál. Az applikáció nagyon jól használható, és egyszerűen kezelhető, ha megszokja az ember. A felépítése elsőre picit furcsa lehet, illetve zavaróak lehetnek a viszonylag gyakran felugró reklámok, de ezekkel együtt lehet élni.

Hozzászólás