Az ÖSSZES iPhone 8 hír egy helyen!

Bár még több, mint fél év választ el minket az Apple szemptemberi sajtótájékoztatójától, megszokott módon már most bőven el lettünk eresztve merészebbnél merészebb pletykákkal. Lássuk, mikre számíthatunk idén az almás gyártótól!

 

Egy a sok iPhone 8 koncepcióképből

 

A legmegbízhatóbb források szerint 3 készüléket fognak bemutatni az idei Keynote-on. Ez 2 új termékvonalat jelent, a 7s-t Plus változattal, illetve a nyolcast, amelyet sokan csak iPhone X-ként vagy Pro-ként emlegetnek.

A 7s és 7s Plus apróbb ráncfelvarrást takar (jelenlegi hetes design, A11-es chip és előző generációs Home gomb, amelyet már nem lehet benyomni, viszont a Taptic Engine-nek hála gombnyomásszerű effektet nyújt). Ezzel szemben a 8 (a későbbiekben maradunk ennél a névnél) külsőre is teljesen megújulhat. Az Apple visszatérhet az 5-ös szériával elfeledett zafírüveg felhasználásához alumínium helyett. Ez azonban nem minden, ugyanis ebbe az üvegbe tervezik beépíteni az ujjlenyomat-olvasót, a Home gombot, valamint még az előlapi kamerát is. A legmerészebb pletykák szerint faltól falig fog tartani a képernyő, így a készülék első felén egyáltalán nem lesz kihasználatlan terület. Erre már most is léteznek próbálkozások, mind a Sharp, mind a Xiaomi műhelyéből. Más források alapján új bionikus szenzorra, név szerint a Note 4-ből megismert íriszszenzorra számíthatunk, amelyet szintén az üveglap alá kell elrejtenie a tervezőknek. A tesztek alapján ez sokkal megbízhatóbb védelmet jelent, mint az eddigi, ujjlenyomaton alapuló megoldások, amelyek kijátszására már most több megoldás létezik. Ilyen például egy nagyfelbontású képről való másolás, illetve a megszerzett készüléken levő ujjnyomok felhasználása. Szóba kerülhet az is, hogy az arcvonásainkat ismerje fel egy nagy teljesítményű előlapi kamera.

 

A Sharp Aquos Crystal volt az első ilyen készülék

 

Xiaomi Mi Mix

A Xiaomi Mi Mix képernyője is lehet a minta az új iPhone-okhoz

Abban az esetben, ha az Apple telefon teljes előlapját képernyőként tervezi használni, a beszédhangszóró elrejtése jelent majd újabb kihívást. Az előbb említett két gyártó ezt egy ultrahangos rendszerrel oldotta meg, amely a fejben lévő csontokra hat, így hallhatjuk telefonálás közben a másik felet. Ez a technológia azonban még közel sem tökéletes, így valószerűtlen, hogy az Apple ehhez az eszközhöz nyúljon. Amennyiben tényleg a teljes felületet képernyő foglalná el, úgy az eddigi 4,7″-os méretű iPhone-okba a fizikai méret növekedése nélkül férnének bele 5,5″-os vagy 5,8″-os megjelenítők.

Az előlappal kapcsolatos pletykákat folytatva szinte biztosra vehetjük, hogy a Samsung fog Super AMOLED képernyőket szállítani, amely szintén a nyolcas iPhone fícsörje lesz. Ennek a szokásos AMOLED-es előnyei lennének, mint az alacsonyabb fogyasztás és a túlszaturált színek. Arra csekély az esély, hogy hajlított megjelenítőt tegyenek egy almás készülékbe, azonban sanszos, hogy az üveglap szélei az eddigiekhez hasonlóan lekerekítettek maradnak.

Sokak az új Macbook Pro-k Touch Bar-ját képzelik el a Home gomb két oldalán, vagy a készülék alsó felén. Ez gyors alkalmazásváltást, illetve korlátlan lehetőségeket tartogatna a fejlesztők és a felhasználók számára is. Egybeillik azokkal a renderképekkel, amelyek alapján a teljes előlapon képernyőre számíthatunk.

 

Egyes képeken megmaradt a Home gomb, mégis kijelző található benne

 

Teljes képernyővel is megoldható, bár ,,kevésbé iPhone-os”

 

További kisebb-nagyobb újításokat is várunk, ilyen például a vezetéknélküli töltés. Ez az AirPods-hoz hasonló vásárlási rendszerrel működhet, azaz az alapcsomagnak nem lesz a része (helyette az eddigi Lightning-os megoldás maradhat), viszont aki szükségét érzi, plusz ráfordítással beszerezhet egyet kedvencéhez. Ezzel összhangban komoly fejlődésen mehetnek át az akksik is, mivel az eddigi 1970 mAh-ról 2700 mAh-ra növekedhetnek. Amennyiben megmarad az Apple-re jellemző tökéletes optimalizáció, ez több napi plusz használatot is jelent méretnövekedés nélkül.

Videózás terén az új Sony kamerák és az A11-es chip összefogásával akár 1000 fps-es slow motion videókat készíthetünk, amely másodpercenkénti 1000 képkockát jelent. Összehasonlításképp a legtöbb mozifilmet 24 fps-sel láthatjuk, míg a jelenlegi iPhone-okon 120 és 240 fps közül választhatunk.

Sokakat izgat az a kérdés, hogy vajon milyen készülékekre számíthatunk az esetleges tavaszi, illetve a fix szeptemberi bemutatókon. A legfrissebb hírek alapján sem az iPhone SE, sem az iPad mini 4 nem kaphat utódot. Utóbbira alaposan ráférne a frissítés, hiszen még az iPhone 6-ból megismert A8-as chip található benne kicsit megemelt órajelen, plusz 1 GB RAM-mal társítva.

Mi hogyan képzeljük el a jövő iPhone-ját?

Molnár Levente:
Az iPhone bemutatásának 10. évfordulóra mindenképp nagy durranásra számítok az Apple-től. A fenti hírek alapján leginkább egy Touch Bar-os változtatot tartok valószínűnek, azonban nem feltétlenül egyetlen képernyővel. Az utóbbi időben az LG több készülékébe is bevezetett egy apró másodlagos képernyőt, szerintem ez illhetne össze a legjobban a Home gombbal. A 7-ben debütált Taptic Engine is megmaradhat emögött, kiegészülve akár plusz rezgésekkel is a Touch Bar használatának megkönnyítése érdekében. Teljesítményben valószínűleg csak a benchmark teszteken láthatjuk az előrelépést, javulhat viszont az üzemidő, amely jelenleg nem erőssége az iPhone-oknak.

 

Az LG V20-ban jobb felül található egy kiegészítő képernyő

 

Rácsai Ákos:
Az Apple mindig is igyekezett néhány lépéssel a konkurencia előtt járni, azonban az utóbbi években kezdik utolérni a kaliforniai céget. Mivel az iPhone 6 megjelenése óta nem volt különösen nagy durranás az Apple részéről, úgy gondolom, hogy idén, tekintettel a 10. évfordulóra, valami igazán különlegessel fognak előrukkolni. A faltól-falig kijelző pl. pont ilyen lenne. Ezen kívül valószínűnek tartom, hogy a 2016-os laptopokban használt Touchbart is előveszik, így talán hasznosabban is fel lehet majd használni.

Hozzászólás