Logo Quiz – Emblémák között

Napi teendőinket végezve megannyi cég logójával találkozunk. Informatikai cégek, ételek, italok, márkák és még sorolhatnám emblémái égnek szinte retinánkba, annyi alkalommal látjuk őket. De vajon mennyit tudunk visszaidézni közülük? Ezt tesztelhetjük le mai cikkünk főszereplőjével, a Logo Quiz-zel.

Bevezetés

A Logo Quiz-ben a célunk ráismerni bizonyos cégek logóira. Kicsi nehezítésként egyes emblémák, melyek túl könnyen felismerhetőek, vagy tartalmazzák a cég nevét, hiányosan jelennek meg, ezzel is nehezítve a dolgunk. A játék jelzi, hogy összesen hány betűből áll a szó, illetve megmutatja, hogy melyik betűkből választhatunk, mint egy szókirakósban. A Play módba belépve 20 szintet találunk, de először csak a legelső a hozzáférhető. Minden egyes pályán láthatjuk a logókat (melyekből összesen több mint 1000 darabot találunk a játékban), illetve alattuk csillagokkal jelölve, hogy milyen nehéznek találták a készítők az adott embléma megfejtését. Minden egyes szintnek van egy bizonyos követelménye, azaz adott logót meg kell oldanunk, hogy továbbléphessünk, új kihívás elé nézve.
logo-quiz-01logo-qiuz-02

A segítség sosem árt

Egy embléma kitalálása után utalás (angolul hint) pontokat kapunk, melyeken segítséget vásárolhatunk. Ilyen segítség például, hogy kapunk egy mondatot, mely utalás a megoldásra, a választható betűkből a felesleg megsemmisítése, egy (általunk kijelölt) helyes betű megmutatása, vagy épp a teljes megoldás. Ilyen pontokat természetesen valós pénzért is vásárolhatunk.
Ami nekem nagyon tetszett a Logo Quiz-ben, hogy a logó megfejtése után a Wikipédiáról néhány mondatnyi információt oszt meg velünk az adott termékről, vagy cégről. Így nagyon egyszerűen tanulhat az ember új dolgokat.
Egyébként, mint ahogyan napjaink játékai, a Logo Quiz is rendelkezik Google Play Games integrációval, így tudunk felhőbe is menteni, illetve ranglistákon szerepleni, és barátainkkal versengeni.
logo-quiz-03logo-quiz-04

A többi játékmód

A Play mód mellett találunk még egy Extra Levels lehetőséget is a játék főmenüjében, mely három új játékmódot tartalmaz. Ezek közül az elsőben szlogenek alapján kell rájönnünk a cégre. Segítség benne, hogy a képek, melyek a szlogent tartalmazzák, kapcsolódnak a megoldáshoz, esetleg utalnak rá. Sokszor nem is tudom, miből jöttem rá a megoldásra, talán a Citroen reklámok végén elhangzó Kréátív Teknolozsí így megmaradt a tudatalattimban. Ezzel a játékmóddal én jobban elszórakoztam, mint az alap logófejtőssel.
A következőben a Play módból már megismert emblémáknak a színes körvonalait látjuk, esetenként még egy-egy betűt is, így a betűtípus rásegít minket a megoldásra.
És végül az utolsó, az Expert mód, ahol egy teljesen minimalista, “megcsonkított” logóból kell rájönnünk a megoldásra. Ezt tényleg csak a nagyon profiknak, vagy a mazochistáknak merném ajánlani.
logo-quiz-05logo-quiz-06

Semmi sem tökéletes

A legnagyobb probléma a Logo Quizzel, hogy nagyon sok cég, melyek szerepelnek a játékban itthon nem, vagy kevésbé ismertek, így a magyar felhasználók számára nagyon nehézzé teszik a továbbjutást. A másik része a dolognak, hogy ki milyen területen van otthon. Az informatikai cégek logóit könnyedén felismertem, de például egyes krémeket gyártó vállalatok emblémái meg tudtak viccelni. Olyannyira, hogy még most se tudom, mi lehet a nevük. Vannak még egyébként autómárkák, TV csatornák, autómárkák, és még sorolhatnám. Ha valaki ezek közül minden területen otthon van, annak könnyebb dolga lesz a játékkal.
A hangokról eddig nem volt szó, szerintem idegesítőek, bár én az a fajta vagyok, aki ha teheti, egy mobiljátékot néma üzemmódban játszik, elkerülve, hogy zavarjam a környezetemben lévő embertársaimat.
logo-quiz-07logo-quiz-08

Összegzés

Mindent egybevetve egy nagyon jó játék a Logo Quiz, hibájának szinte csak azt lehet felróni, hogy sok vállalat nem található meg szeretett hazánkban. De mire is való az internet, nézzünk utána! Szorgalmas kereséssel meg lehet találni a keresett cég nevét, bár ez természetesen nem a legkényelmesebb módja a továbbhaladásnak. Egészen addig a pontig nagyon jól lefoglalja az embert, amíg meg nem oldott mindent, amit önerőből tudott, és nem tud továbbjutni. Ekkor vagy elkezd szorgosan keresgélni a világhálón, vagy nehéz munkával összegyűjtött hint-jeit használja el.

Hozzászólás