Minecraft: Story Mode Ep 1 – Interaktív mesefilm

Lehet szeretni, és lehet utálni, de azt mindenkinek el kell ismernie, hogy a Mojang a Minecrafttal végleg beleírta magát a játékok történelmébe. Megjelenése óta több, mint 21 millióan vették meg a PC/Mac-es verzióját, és ebben nincs benne a konzolos verzió, illetve mobilos Pocket Edition. A Telltale Games csapata a kalandjátékairól ismert, hisz olyan méltán népszerű alkotásokat jegyez, mint például a Game of Thrones, vagy a The Walking Dead. Lássuk, mi történik, ha ötvözzük a Minecraft világát a Telltale-féle kalandjátékokkal! 

Megszokott mechanizmus

Először is összefoglalom, hogyan is néz ki egy tipikus point and click kalandjáték! Adott egy általában minőségi történet, jól kidolgozott karakterekkel. A cselekményben úgy haladunk előre, hogy főhősünkkel döntéseket hozunk, értsd, a felsorolt válaszlehetőségek közül kiválasztunk egyet. Ezen kívül bizonyos esetekben harcolnunk is kell, illetve tárgyakat keresni, használni. A Minecraft: Story Mode is pontosan így épül fel. Nézzük hát meg közelebbről!

A történet kezdetét veszi

Elindítva az első epizódot, egy átvezető videót láthatunk, melyből megismerhetjük az Order of the Stone (A Kő Rendje) történetét, mely szerint a világ négy nagy harcosa legyőzte az Ender sárkányt, ezzel megmentve a világot. Következő jelenetben már Jesse, az egyszerű Minecraft-világbéli fiatalember/leány (mi döntjük el, hogy mi legyen a neme) bőrébe bújva éppen egy építő-versenyre készülődünk. Velünk tart néhány barátunk is, név szerint Oliva, Axel, és hűséges kismalacunk is, Reuben. A későbbiekben további karakterekkel ismerkedünk meg. Nem szeretném lelőni a történetet, szóval elöljáróban annyi, hogy a későbbiekben mindenféle bonyodalom folytán sikerül megidézni egy Nether Boss nevű szörnyeteget, ami rengeteg bonyodalmat fog még okozni számunkra. Maga a történet összességében gyerekeknek szól, de tulajdonképpen kedves, vicces, aranyos, szóval élvezhető.
minecraft-story-mode-ep1-00minecraft-story-mode-ep1-01

Pixeles kalandvilág

Először azt hittem, hogy a Telltale Games kiad egy sima, tőlük megszokott minőségű kalandjátékot, és a Minecraft csak azért kell hozzá, hogy minél jobban eladható legyen. Bizonyára ez is szerepet játszott a dologban, ugyanakkor sikerült nagyon jól beleépíteni a Minecraft sajátosságait a játékba. Például lesz lehetőségünk craftolni, magyarul barkácsolni (ha valaki nem ismeri a recepteket, annak se kell megijednie, hiszen mindig kapunk útmutatást hozzá), harcolni zombik, csontvázak, és a rettegett creeperek ellen, építeni, és még sorolhatnám. Az építés amolyan quick time event, avagy minél gyorsabban kell nyomogatni a képernyőn egy gombot, annál gyorsabban húzza fel főhősünk az építményt. Ilyen quick time eventekkel egyébként többször is találkozunk a játékban, például ugráshoz, illetve harc közben kihajolásokhoz fogjuk használni őket.
minecraft-story-mode-ep1-02minecraft-story-mode-ep1-03

Grafika, Hangok, Ár

A játék grafikája azon kívül, hogy kockás és pixeles, nagyon hasonlít a Youtube-on található Minecraft-os zeneparódiákra. A szereplők kidolgozottak, szépen meg vannak animálva, maga a világ pedig olyan, amilyennek azt várnánk. A hangokra nem lehet panasz, remekül szinkronizálták a játékot, a zene is hozzátesz az élményhez.  Összesen öt epizódot tervez a Telltale Games, ebből az elsőhöz az alkalmazás megvásárlásával juthatunk hozzá, a többit viszont külön DLC-ként kell beszereznünk. Az alapár majdnem 1800 Forint, ami annak tükrében nagyon sok, hogy nagyjából mindössze 2 óra az első rész játékideje. Egy Season Pass nevű csomag keretében előre megvehetjük a hátralévő négy epizódot nagyjából 5300 Forintért, de miután megjelentek, külön-külön is lesz lehetőség beszerezni őket. Remélem, hogy a további részek hosszabbak, és ezáltal tartalmasabbak lesznek, máskülönben nagyon túlzónak kell tartanom a játék árát.
minecraft-story-mode-ep1-04minecraft-story-mode-ep1-05

Összegzés

Összességében remek játék a Minecraft: Story Mode, bár klisés, gyerekeknek szóló történettel rendelkezik, de a remek grafika, és a játékélmény kiegészíti a történet hiányosságait. Egy interaktív mesefilmként bőven megállja a helyét. Egyedül az ár/érték aránnyal van gond, hiszen túl rövid ahhoz képest, hogy mennyi pénzt kérnek el érte. Reménykedjünk, hogy a későbbiekben ezen változtatni fognak.

Hozzászólás