Miseria – Hangulatos remekmű

Mai tesztünk főszereplője, a Miseria egy nagyon lehangoló játék. A szomorú hangulatát a játék remek zenéje, illetve képi világa alapozza meg. Ha még jobban meg szeretnénk ezt spékelni, játsszunk a játékkal egy esős, szürke napon! Ha már rossz a kedvünk, adjuk meg annak a módját.

Bevezető

Persze, hogy lehangoló egy játék, ha Miseria a címe, mi mást várhatnánk tőle? Indítás után az alkalmazás figyelmeztet minket, hogy használjunk fejhallgatót a minél pompásabb élmény érdekében, amit nem véletlen tesz: A játék zenéje tényleg fantasztikus. Mint azt említettem, remekül megalapozza a játékot, szinte már csak ezért is érdemes letölteni. A soundtracket egyébként külön meg is vásárolhatjuk. A főmenüjében többek között elvégezhetjük a játék tutorialját, mely alapos, és minden fontos információt megmutat a játékról, illetve el is kezdhetünk az összesen négy felvonást, és 80 pályát magába foglaló “sztori mód”-ot. Azért idézőjelek között, mivel a Miseriának nincs története, és másik játékmódja sem. Ha túljutottunk az összes szinten, akkor kész, vége, megnyertük a játékot. Ha egy pálya végigvitele meghaladja képességeinket, át tudjuk ugrani, az első három alkalommal ingyen, de ha továbbra is szeretnénk ilyesféle luxust használni, bizony fizetnünk kell érte.
miseria-01

A Miseria alapjai

A játékban egy fekete gömböcske formájú lényt, név szerint Lurkot irányíthatjuk. Pontosabban nem is ő irányítjuk, hanem magát a szintet. Balra, vagy jobbra forgathatjuk, a képernyő bal, vagy jobb oldalát megérintve, és a lényünk a gravitáció törvényei szerint el fog kezdeni gurulni. Célunk, hogy ilyen módon eljuttassuk egy portálba, így megnyerve a szintet. Erre összesen 15 másodperc áll a rendelkezésünkre, ami nem valami sok idő. Ezt kis fehér labdák felvételével némileg növelhetjük, amire szükség is lesz. De a pálya végigvitele során nem csak az idővel leszünk kénytelenek megbirkózni, sok más elem fogja megkeseríteni életünket.
miseria-02

Az “ellenségek”

Mik is ezek a zavaró, illetve hátráltató tényezők? Forgó fűrészkerekek, melyek megölik lényünket, vérszívók, melyek élve megesznek bennünket, illetve ki is eshetünk a pályáról, és akkor az alatta tanyázó szörnyeteg prédájává válunk, aki a Grunzel névre hallgat. Ha meghalunk, kezdhetjük előröl a szintet. Persze nem csak rossz fiúk vannak, hiszen az időt adó labdaszerű lényeken segítségünkre lesznek még az eltört falak, melyekre rágurítva Lurkot át tudja azt vágni, vagy a vortexek, melyekbe belejutva a pálya egy másik pontjába teleportálódik lényünk. A rugók ellenben hol segítenek, hol nem: van, hogy a végzetébe lőnek minket, de van, hogy a cél felé repítenek. A szint teljesítése után nulla, egy, kettő, vagy három csillaggal jutalmaz minket a Miseria, annak függvényében, hogy mennyi időnk maradt a végén. Így a későbbiekben lehetőségünk van megdönteni rekordjainkat.
miseria-03

Összegzés

A Miseria már csak kiváló hangulata és zenéje miatt ajánlott a letöltésre, pláne, hogy a grafikája is nagyon jó, illik a programhoz, illetve a játékmenete is nagyon szórakoztató. De nem csak, hogy remekül kivitelezett, hanem egyedi is, hiszen ritkán látunk olyat, hogy nem magát a karaktert, hanem a körülötte lévő pályát vezérli a játékos.

Hozzászólás