A legfontosabb konferenciák mobilos szemmel

Cikkünkben bemutatjuk azokat az eseményeket, amelyeken a legtöbb mobilos bejelentést hallhatjuk.

Mobilkonferencia átlagban

Évente több olyan esemény történik a világban, ami lehetőséget ad a kisebb-nagyobb gyártóknak bemutatni a legújabb termékeiket. Ebben a cikkben természetesen a mobilosok számára ,,ünnepet” jelentőeket fogjuk vizsgálni. A bejelentésekre többnyire a sajtó tagjait hívják meg, többségüknek lehetőségük akad interjúkat is készíteni a cégek vezetőivel a termékstratégiákról, valamint kipróbálhatják az újonnan nyilvánosságra hozott készülékeket. Nézzük is meg, milyen konferenciák vannak!

Consumer Electronics Show

A CES minden év legelső olyan rendezvénye, ahol a tech világában járatosak úgy érezhetik, mintha a mennyben járnának. Temérdek kütyüt mutatnak be mind a kisebb start-up cégek, mind a legnagyobb elektronikai gyártók. Mobilos szempontból az idei év nem nevezhető sikertörténetnek, mivel egy-egy kivétellel minden komolyabb gyártó későbbre tolta a legfontosabb bejelentéseit. A továbbiakban szereplő konferenciákhoz hasonlóan a Las Vegas-ban esedékes CES-t is évente rendezik meg.

Mobilkonferencia 1

Mobile World Congress

Már a nevéből egyértelműen következik, hogy ez bizony a mobilfanok Mekkája. A 2016-os év csúcsmodelleinek hatalmas sorára számíthatunk már a nulladik napon (amely február 21-én esedékes, vasárnap) is. A bejelentések elcsúszása az utóbbi években egyre nagyobb divattá vált a nagy gyártók között, így lesz ez idén a Huawei, az LG és a Samsung esetében is. Az időpontja minden évben februárra-márciusra esik. Idén sem lesz másképp, a mobilkonferencia hivatalosan február 22 és 25 közt lesz megrendezve a katalán fővárosban, Barcelonában.

Mobilkonferencia 2

CeBIT

A CeBIT rövidítés németül az irodai automatizálásra, informatikai technológiákra utal. Bár tíz éve még a legjelentősebb mobilbejelentések itt történtek meg, manapság minden gyártó átállt arra, hogy vagy az év első két alkalmát használják ki, vagy pedig a szeptember körüli időszakra hagyják a modellek bemutatását. Köztes állapot esetleg egy késő tavaszi időpont, amire már nem egyszer volt alkalom például a Samsung Unpacked keretében.  Idén március 14 és 18 között láthatjuk a show-t a már megszokott hannoveri állomáson.

Mobilkonferencia 3

Veletech

A már több sorral átnevezett esemény a legjelentősebb magyar mobilos találkozó minden évben. A legutóbbi alkalmakkor egybevonták a gémerek konferenciájával, a PlayIT-tel is, azonban idén ismét külön utakon jár a két népszerű bemutató. Itt alkalom adódik megfogdosni a CES-en és az MWC-n bemutatott készülékeket, valamint minden évben hatalmas mobiltörténelmi kiállítás látható a rendszeres Moddingverseny mellett. Mindenképp megéri elmenni a budapesti eseményre, amelyen április 9-én mi is ott leszünk.

Mobilkonferencia 4

WWDC

A Worldwide Developers Conference az Apple második legfontosabb eseménye szokott lenni évente. Ezen alkalommal a legfontosabb fejlesztői változások, programnyelvi és szoftveres kivitelezési módosítások kerülnek a fejlesztők kezébe elég korán ahhoz, hogy a szeptemberben bejelenteni kívánt flagship programozásában semmilyen probléma ne léphessen fel. Egyelőre csupán találgatások vannak az időponttal kapcsolatosan, valószínűleg az előző alkalmakhoz hasonlóan júniusban kerül megrendezésre a WWDC.

Mobilkonferencia 5

IFA

A CeBIThez hasonlóan német rövidítést tartalmaz az IFA is, melynek eredeti jelentése Nemzetközi Rádió Kiállítás. Az eredeti cél ugyan már megváltozott, de itt is láthatunk nem egy megkésett bemutatót Android fronton. Ritkán előfordulhat, ha mondjuk egy gyártónak évi több csúcsmodellje van (például a Sony kísérletezett ilyesmivel), akkor a másodikat itt mutatják be. Ez a piaci stratégia számukra nem vált be, így érthető módon valószínűleg megmaradnak az évi egy darab flagship mellett. A magyar fórumokon a szeptember közeledtével gyakoriak az IFÁ-val kapcsolatban a hasonló nevű teherautókkal kapcsolatos viccek is. Komolyra véve a szót, ez nőtte ki magát az év második legfontosabb mobilos eseményévé, robotos fronton legalábbis mindenképp. Berlinben kerül megrendezésre, idén szeptember 2 és 7 között.

Mobilkonferencia 6

Apple Keynote

Na ez az az esemény, amely megdobogtatja minden almás olvasó szívét. Az ikonikussá váló beszédek Steve Jobs-tól szinte egytől egyig itt hangoztak el, minden évben itt kerülnek bemutatásra a cég legnépszerűbb eszközei. Természetesen idén sem maradhatunk csúcsmodell nélkül, szeptemberben minden bizonnyal számíthatunk a hetes számú iPhone-ra. Még nincs megerősítve, hogy pontosan mikor, de március idusára várható egy korábbi Apple-ös mobilkonferencia is, amelyen az állítólagos 4″-os iPhone 5se avagy 6c kerülhet bemutatásra az Air tabletszéria folytatása mellett. Fontos megjegyezni, hogy rendes esetben csak az almás készülékek Keynote nevű alkalmazásával nézhetjük a bemutatót, azonban mint mindig, itt is találhatunk olyan kiskapukat, mint a harmadik személy által YouTube-on sugárzott közvetítés, vagy mondjuk PC-s videoalkalmazással a megfelelő címre való csatlakozás.

Mobilkonferencia 8

Hozzászólás