MX Player – A videózás tetőfoka

Az Androidos készülékeket egyebek mellett mozgóképes tartalmak fogyasztására is gyakran használjuk. Minden gyártó telepít előre videólejátszó appot a termékükre, de ezek általában rosszul használhatóak, vagy nem adják vissza ugyan azt az élményt, amit gépen megszokhattunk. A J2 Interactive által fejlesztett MX Player viszont mindent megad, amiről valaha is álmodni mertünk. Kétség kívül ez a valaha készült legjobb videólejátszó program Androidra!

Bevezető

Sokatmondó talán, hogy a Google Playből már több, mint százmillió alkalommal töltötték le. A felhasználók véleménye is eléggé pozitív az MX Player-ről, hiszen 4,4-es az átlagértékelése. És hogy miért? Mivel nagyon hasznos lehetőségeket tartalmaz, és egyszerű a kezelése is. Viszont ha személyre szeretnénk szabni, akkor ahhoz az alkalmazás minden lehetőséget biztosít számunkra, hiszen rengeteg beállítási lehetőségünk van. A mai tesztben viszont inkább azokat a funkciókat mutatnám be, amelyek egy átlagfelhasználó számára hasznosak lehetnek.
mx-player01

Az alapok

A MX Player-t megnyitva egy fájlkezelőt találunk, ahol mappánként láthatjuk a készülékünkön található filmeket. Egy videót elindítva értelemszerűen megjelennek a play/pause illetve előző/következő gombok. Tudunk még változtatni a képarányon (nyújtás, vágás, kitöltés, stb…), elforgatni, illetve,,lezárni” a képernyőt, ezzel megelőzve, hogy egy óvatlan mozdulattal például beletekerjünk a filmbe. Nagyítani és kicsinyíteni két ujjunkkal tudunk, ahogy azt a fényképeknél is megszokhattuk. Ha tekerni szeretnénk, a képernyőn balra, vagy jobbra kell húzni az ujjunkat. Hangosítani a hardware-es gombokon kívül a képernyő jobb oldalán történő felfelé és lefelé irányuló mozdulatokkal tudunk, Fényerő növeléséhez, vagy csökkentéséhez ugyan ezt kell tennünk, csak a bal oldalon. Ha egy videót félbehagytunk, akkor következő indításnál az MX Player rákérdez, hogy újra szeretnénk-e kezdeni, vagy pedig ott akarjuk folytatni, ahol abbahagytuk.

mx-player02

my-player03

 

Egyéb lehetőségek

Természetesen a feliratokat is kezeli a program, ezeket ki-be kapcsolhatjuk. Állítgathatjuk az alkalmazás kinézetét, használhatjuk zenelejátszónak, de még online, hálózati műsor nézésére is ad lehetőséget. Kisebb fájdalmat jelent, mondhatni üröm az örömben, hogy az egyik új frissítésben az MX Player fejlesztőgárdája megszüntette a DTS & DOLBY kodek támogatását, így ha egy videó dts/dtshd/ac3/eac3/mlp hangsávval rendelkezik, az app csak a kép tartalmat fogja lejátszani, a hangot nem. Szerencsére ennek az orvosolására van egy nagyon egyszerű mód, erről itt tudtok bővebben olvasni.
mx-player04

Összegzés

Az MX Player a piac első számú médialejátszója, efelől nincs kérdés. A kezelése egyszerű, rengeteg beállítási lehetőséget ad, a reklámok nem zavaróak. Ugyanakkor véleményem szerint nagy kár, hogy nem minden videónak játssza le a hangját alapból, ami például az én telefonomon található filmekre is igaz volt. Persze ezt a fent említett, nagyon egyszerű megoldással orvosolni lehet, de azért mégis jobb lenne, ha nem kéne egy ennyire egyszerű dologért plusz köröket futni. Mindent összevetve én azt mondom, aki szokott filmeket, és videókat nézni a készülékén, az mindenképpen töltse le, nem fog csalódni az MX Player-ben!

Hozzászólás