Night Mode – Kékfényszűrő alkalmazás

A mai, rohanó világban sajnos sokaknak kevés idejük marad az alvásra, és nem tudják magukat kipihenni. Pedig nagyon fontos lenne, hiszen számos betegség kialakulásában közrejátszhat az alváshiány. Természetesen az lenne a legjobb, ha mindenki elég időt tudna alvással tölteni, azonban már azzal is sokkal kipihentebbek lehetünk, ha a minőségén javítunk. Erre egy remek mód elektronikus eszközeink kékfényének szűrése. Mai tesztünk alanya, a Night Mode ebben siet a segítségünkre.

Mi az a kékfény, és miért rossz?

Az interneten rengeteg, helyes életmóddal foglalkozó weblappal találkozhatunk, ahol az alvással kapcsolatos cikkekben szinte kivétel nélkül azt olvashatjuk, hogy lefekvés előtt legalább 1 órával már ne használjuk elektronikus eszközeinket, úgymint telefon, tablet, számítógép, és tévé, mert azok fénye rontja alvásunk minőségét. Utóbbi megállapítás igaz, ugyanis az képernyők által kibocsátott elektromágneses hullámspektrum (vagy színspektrum) hasonló nagyon a nap által kibocsátottal, ezért nagyon leegyszerűsítve agyunk azt hiszi, hogy még nappal van. Ez azért probléma, mert nem indulnak el megfelelően az esti órákban az alvást megelőző biokémiai folyamatok, amik előkészítik az éjszakai alvást és az azt megelőző álmosságot. Azonban nem kell ezen eszközök használatát kerülni, mivel, mint ahogyan azt a bevezetőben írtam, vannak alkalmazások, melyekkel kiszűrhetjük ezeket a fényeket.

Éjszakára fel!

A modern monitorokon általában tudjuk a beállítások között szabályozni a kék (na meg a piros, és a zöld) fény erősségét, azonban a telefonokon ez általában nem lehetséges. iOS-en az operációs rendszerbe építve van erre megoldás (Night Shift), viszont Androidra is temérdek alkalmazást találunk erre a célra. Eddigi kísérleteim alapján a Night Mode névre hallgató app a lehető legjobb választás. Elindítása után kifejti, hogy miért is lesz nekünk nagyon jó, ha használjuk (amit én fentebb röviden összefoglaltam), majd pedig javasolja, hogy állítsuk be, hogy adjuk hozzá a védett alkalmazásokhoz. Ez azért fontos, hogy folyamatosan fusson, és ne záródjon be például a képernyő kikapcsolását követően. A használata egyébként rendkívül egyszerű az alkalmazásnak. Beállíthatjuk, hogy mekkora legyen a színhőmérséklet (érdemes a lehető legalacsonyabbat választani), illetve ennek az intenzitását, plusz a minimumnál is lejjebb vehetjük telefonunk fényerejét. Utóbbi funkció egyébként az alábbi cikkben bemutatott, szintén Night Mode névre hallgató alkalmazást is teljes egészében kiváltja.

Hibák, és egyéb funkciók

A Night Mode lehetőséget ad egy időzítő beállítására is, mellyel megadhatjuk, hogy mettől meddig fusson az app, de természetesen manuálisan is ki-be kapcsolgathatjuk, kedvünk szerint. Ha engedélyeztük, akkor az értesítési sávban van egy állandó értesítése, amelyből villámgyorsan elérhetjük a programot.

A rengeteg pozitív tulajdonság mellett azonban sajnos van néhány hibája is a Night Mode-nak. Mivel ez is csak egy alkalmazás, ezért mind az értesítési sáv, mint a szoftveres gombok tőle függetlenül működnek, ahogy a Facebook Messenger chat-fejei is, szóval ezek fényerejét, és színhőmérsékletét nem befolyásolja.

 

Összegzés

Ettől a néhány hiányosságtól eltekintve, amik kiküszöbölése egyébként nem is biztos, hogy megvalósítható lenne, nagyon hasznos alkalmazás a Night Mode. Lehet, hogy először furcsa lesz, hogy minden szín vöröses árnyalatú, de arra a néhány esti órára igazán megéri megszokni, pláne annak tudatában, hogy mekkora mértékben segíteni fogja az alvásunkat, és ezáltal egészségünkhöz is hozzájárul.

Hozzászólás