Offline szótár Androidra

Hacsak nem vagyunk nyelvészeti virtuózok, bizony, időről időre mindig bele fogunk akadni valamilyen idegen nyelvű kifejezésre, ha akarjuk, ha nem. Ezekben az esetekben nyúljunk a zsebünkhöz, és hívjuk segítségül okostelefonunkat, – akár van internet-hozzáférésünk, akár nincs – ugyanis mai cikkünk témája nem más, mint egy offline szótár alkalmazás!

Bevezető

A Google Play Áruházban ‘Angol szótár’ néven futó szoftver (korábban csupán az angol, illetve a magyar nyelv volt megtalálható benne, de ez a későbbiekben bővült) az egyik legjobban használható ilyen célú alkalmazás a piacon. Ingyenes, egyszerű használni, sok nyelven tud, offline. Igaziból mindent tud, amit tudnia kell. Persze vannak szavak, amiket nem ismer, főleg a ritkábban használt nyelveken, de egyébként a mindennapokban remekül használható, akár utazásokhoz is tudom ajánlani.

Vannak alkalmazások, amikről borzasztóan nehéz bemutató cikket írni, mert bár nagyon jók, szépek, hasznosak, stb, de olyan egyszerű a kezelésük és a felépítésük is (ami mellesleg egyáltalán nem probléma, sőt!), hogy keresni kell, hogy miről lehetne úgy mégis írni, hogy ne a semmit kelljen szerencsétlen olvasónak olvasnia. Szóval…
Fordítás angolról magyarra

Nyelvek, további fícsörök

A szótár jelenleg a magyaron kívül 16 nyelvet tartalmaz, (mindenről, csak magyarra és vissza lehet tartalmazni, tehát nem ebből az alkalmazásból fogjuk megtudni, hogy az angol ‘aeroplane’ kifejezés németül nem más, mint a gyönyörűen hangzó ‘Flugzeug’). Ezek nem mások, mint az angol, a német, a francia, az olasz, a spanyol, a portugál, a svéd, a finn, a holland, a cseh, a horvát, a román, a szlovák, a lengyel, a norvég, illetve a török, amelyek között a bal felső sarokban válthatunk. Ha kiválasztunk egy nyelvet, akkor a képernyő tetején található beviteli mezőbe bepötyögve kiadja mind a két nyelven a találatokat. Szóval nem kell állítgatnunk a magyar-olasz, illetve az olasz-magyar szótárak között, egyben van itt minden. Ennek köszönhetően nagyon gyorsan, és egyszerűen kezelhető az alkalmazás.

Van még néhány további lehetőség, pl. meghallgathatjuk a szavak kiejtését, (ehhez szükségünk lesz arra, hogy a Google szövegfelolvasónk “tudjon az adott nyelven”) illetve bármely szót a kedvencek közé tehetünk, hogy még gyorsabban elérjük őket.

 

Nyelvek

Összegzés

Vannak jobb és többet tudó szótárak Androidra, ez kétségtelen. Azonban ennek a appnak nagy előnye az egyszerű használhatósága és az offline szótár mivoltja. Persze, már a Google Fordítóhoz és le lehet tölteni a nyelveket offline, és abban aztán tényleg minden van, még kamerás fordítás is, de aki nem akarja, hogy a szótár több száz megabyte-ot foglaljon készüléke memóriájából, annak én ezt az alkalmazást ajánlanám.

Hozzászólás