Paper.io – Ami io, az rossz nem lehet

A legtöbb .io végű játékban még a fejlesztő sem közös, egyedül annyi, hogy kétdimenziós pályákon rohangálnak multiplayer-ben a játékosok, mindezt minimalista grafikával kísérve. Azonban van még egy dolog, amiben egyeznek, és az a siker.

Voodoo fejlesztő

Egyelőre nem sokat hallhattunk a fejlesztőről

Honfoglaló

A játék célja nagyon egyszerű, minél nagyobb részt kihasítani az online térből, és megtartani felette az irányítást. Ezt Snake-szerű karaktereinkkel tehetjük meg a pályát bejárva, egyúttal bekeretezve az elfoglalandó területet. Maguk a harcterek szándékosan szűkre szabottak, így senki sem marad ki a folyamatos akcióból. Ahogy egyik pontról a másikra megyünk, magunkkal húzunk egy csíkot is. Amennyiben ebbe a vonalba bármi beleütközik (és itt magunkra is gondolni kell), a játéknak vége, így állandó szívózás vár azokra, akik belépnek a Paper.io mezejére. Ha valaki meghal, a területei semlegessé válnak, nem kapja meg a gyilkos sem. Helyzetünket a tabellán folyamatosan követhetjük, hiszen a képernyő jobb felső sarkában az első öt játékost, valamint saját magunkat láthatjuk a befoglalt százalék társaságában.

 

Nem is olyan könnyű screenshotolni

Nem is olyan könnyű itt screenshotolni

Fejlesztések

A játék kezdeti fázisában túl sok mindent nem még tudunk aktiválni. Pénzgyűjtésre három módon van lehetőség. Az első az, hogy minél nagyobb területeket foglalunk be, míg a második az, hogy minél több játékossal végzünk. Ez nyilvánvaló is, hiszen erre alapul az egész Paper.io. Utolsóként természetesen valódi pénzünket válthatjuk be játéktallérokra, majd pedig ezekből új figurákat és területmintákat vásárolhatunk. Ezeknek a játék során semmi hasznuk nincs, viszont jól néznek ki. Beállításokkal nem halmoz el minket a játék, kétféle irányítási modell létezik (egyik sem az igazi), ezen kívül minden más választása automatikusan történik. Teljesítménytől függően változik a grafika kidolgozottsága is.

 

Fejlesztések

Freemium

Napjaink összes ingyenes játéka szenved ettől a betegségtől, telefonokon meg végképp borzasztó a helyzet. A Paper.io ezt teljesen új szintre emeli, hiszen majdnem minden kör végén hosszasan bámulhatjuk az összes végtelenül gagyi játék reklámjait. Ez alapból is idegesítő, viszont amikor 10 percen belül negyedjére nézed végig egy LoL utánzat anyagát (amelyben az amerikai fiút csúnyán megveri a boldogságban úszó szlovák lány), na ott már elpattan a húr. Évek óta most először fordult meg bennem, hogy megvásároljam egy Freemium játék reklámmentes változatát, amely ez esetben 3 vagy több eurónyi zsét jelent. Azért lehet több, mert a játék fizetőeszközéből vásárolva több csomagból is választhatunk. Ezek közül csupán a legolcsóbb (1 eurós) nem tünteti el a csillogó-villogó-telefoneldobós hirdetéseket. A teljes verzióban is akadnak azonban ilyen videók, mivel extra életet lehet velük szerezni. Ebben az esetben játék előtt egy felugró ablakban fogadhatjuk el a lehetőséget, amely az eddigieknél még hosszabb reklámélményt nyújt.

 

Igazi kihívás a terület felét figyelemmel kísérni

Igazi kihívás a terület felét figyelemmel kísérni

Összegzés

Az utóbbi évek egyik legaddiktívabb játékát sikerült sikerül a Voodoo-nak összehoznia, mellyel órákon át lehetne szórakozni, ha épp nem szakadna elénk a töménytelen Clash of Clans hasonmás minden meccs előtt. Egyelőre hiányoznak belőle olyan alap dolgok, mint a felhasználói fiókok, amelyet simán meg lehetett volna oldani a Google Play Játékok keretein belül. Almás platformon is hasonló a helyzet, ott azonban sokkal instabilabb a játék, egyik pillanatról a másikra olyan összeomlásokra lehet számítani, amelyek után csak sokadik indításra, vagy sosem indul el a Paper.io. Újratelepítéskor pedig minden elért statisztikánk és pénzünk elveszik. Ez komoly hiba, így iOS-en kevésbé tudjuk ajánlani a kipróbálást az újabb patch-ekig. Nagyobb mobilnet csomaggal rendelkezők számára jó választás lehet a játék, mivel 10 percenként 5-7 megabyte adatot forgalmaz, és akadással sem igazán kell számolni. Természetesen ennek a nagy részét a reklámok képezik, a tényleges rész csupán néhány száz kilobyte lehet. A pontozásban a Higher Lower bemutatónkhoz hasonlóan nem szerepelnek a hangok, mivel a Paper.io teljesen néma.

Hozzászólás