Mi is az a QR-kód? – Vonalkódokról szakszerűen

Egyre több helyen találkozunk velük. Ott vannak az óriásposztereken, újsághirdetésekben, moziplakátokon, sőt, már egyes élelmiszerek dobozán is. Egyre többen tudják őket használni, de még mindig sokan vannak akik nem. Mai cikkünkben egyrészt nekik szeretnénk segítséget nyújtani, másrészt egy kis “történelmi áttekintést” nyújtani, és elmondani, hogy pontosan mi is az a QR-kód.

Bevezető

Nevét a Quick Response-kód-ból kapta (pontosabban ennek a rövidítése), ami annyit tesz, hogy ‘gyors válasz’, arra utalva, hogy a felhasználó nagyon gyorsan “ki tudja nyerni” belőle az információt. 1994-ben fejlesztette ki a japán Denso-Wave nevű cég. A QR-kód tulajdonképpen egy kétdimenziós vonalkód, azaz olyan gépek által optikailag leolvasható kód, amelynél különböző vastagságú függőleges sötét vonalak és világos közök meghatározott váltakozása fejezi ki az információt. Igaziból a QR-kód nem is vonalkód, hanem pontkód, ami a fent leírtaktól csak annyiban különbözik, hogy vonalak helyett a pontok méretéből, és elhelyezkedéséből nyerhetjük belőle ki az infókat.

Különböző típusú vonalódok

Különböző típusú vonalódok

Használata

Az okostelefonok megjelenését követően lett egyre népszerűbb, mivel rengeteg alkalmazást készítettek rájuk, melyekkel bárki leolvashatja őket. Ilyen QR-kód olvasó alkalmazás például a NeoReader, de számtalan másikat találhatunk még a Google Play áruházban. A felhasználónak csak annyi a dolga, hogy az app megnyitását követően mobilja kameráját ráirányítja a kódra, melyet pár pillanat alatt bescannel, és dekódol a rendszer, így rögtön láthatjuk az információt. Ez lehet bármilyen szöveg, de főként weboldalak címeit szokták tartalmazni, pl. egy játék letöltőlinkjét, egy regisztrációs ívet, esetleg egy nyereményjáték részleteit.
Népszerűségének egyik oka, hogy nem számít, milyen helyzetben látja telefonunk kamerája a QR-kódot, mindig tudja értelmezni. Ennek oda, hogy a négyzet alakú kód 3 sarkában egy-egy nagy, azonban a jobb alsó sarkában egy kisebb bekeretezett négyzet található. A szoftver így mindig tudja, merre kell elforgatnia.

Az Androidjatekok.com QR-kódja

Az Androidjatekok.com QR-kódja

Végezetül…

Mindenképpen érdemes letölteni valamely fentebb említett alkalmazást a telefonunkra, mivel helyigényük nagyon kevés, viszont széleskörű előfordulásuknak köszönhetően bármikor jól jöhetnek.
Az interneten számtalan QR-kód generáló weboldalt találunk, mellyel mi is egyszerűen készíthetünk magunknak, majd az így kapott képet bárhol felhasználhatjuk. Példának okáért itt látható az Androidjatekok.com Facebook oldalának linkje:

Hozzászólás