Speedtest – milyen gyors a netem?

Különböző okokból, bármikor szükségünk lehet az internet sebességének lemérésére. A Speedtest nevű Androidos alkalmazás pont az ilyen helyzetekben válhat hasznunkra.

Van-e netem?

Van egy mód, amellyel 100%-os pontossággal leellenőrizhetjük, hogy van-e internetünk. Ezzel az oldallal tehetjük ezt meg, és maximálisan is bízhatunk benne, nekem még sosem okozott csalódást. Ha tovább akarunk menni, és esetleg az internet sebességére is kíváncsiak vagyunk, számítógépeket a speedtest.net weboldal segítségével ellenőrizhetjük azt. Mai alkalmazásbemutatónk témája ennek a remek eszköznek az Androidos verziója. Vegyük is górcső alá!
speedtest-01

Let’s test the speed!

Elöljáróban annyit elmondanék, hogy az alkalmazás használatához internet-hozzáférésre lesz szükségünk, de talán ezzel nem leptem meg senkit. Megnyitva a Speedtest-et, egy szép nagy, sárga gomb fogad bennünket, melyen a ‘Begin Test’ felirat díszeleg. Miután megnyomjuk, az app kiválaszt egy közeli szervert, és néhány másodpercen keresztül teszteli a net sebességét. Megméri, hogy hány ms a ping (avagy válaszidő), illetve megadja a letöltési, és a feltöltési sebességet Mbps-ban kifejezve. Ha valaki fontosnak érzi, meg is oszthatja eredményét. Természetesen mind mobilnettel, mind Wi-Fi-vel működik, azonban ha valakinek pár száz Mb a mobiladat-mennyisége, ne nagyon próbálkozzon tesztelésével, mivel 10-20 Mb-t néhány másodperc alatt el lehet pazarolni a Speedtest által.
speedtest-02

A Speedtest további funkciói

A további opciók között a Results fül alatt megtalálhatjuk korábbi eredményeinket. Ezeket 5 kategória szerint sorba is rendezhetjük. Nem tudom, mi lehet ennek a tényleges haszna, de azért jó, hogy a fejlesztők megpróbálták tartalommal feltölteni az alkalmazást. A beállításoknál kiválaszthatjuk, hogy a szervert automatikusan válassza ki a Speedtest, vagy mi szeretnénk kézzel a nekünk legszimpatikusabbat. Véleményem szerint nyugodtan hagyhatjuk ezt az Auto select-en. Egyéb beállításként még megadhatjuk, hogy a mérési eredményeket Mbps-ben, vagy kB/s-ben szeretnénk látni. Tulajdonképpen ezen sem kell változtatnunk, hacsak nem olyan lassú internetsebességgel rendelkezünk, hogy Mbps-ben csupán nagyon apró törtszámokat láthatnánk.
speedtest-03

Összegzés

Semmi kivetnivalóm nincs az alkalmazással kapcsolatban, a Speedtest megfelelően ellátja feladatát. A néhány reklám egyáltalán nem zavaró, végtére is ez az ingyenesség ára. Ennél jobb appot nem fogunk találni a net sebességének mérésére, ezért mindenkinek csak ajánlani tudjuk.

Hozzászólás