TeamViewer QuickSupport – Távirányító a mobilodhoz!

Sokak számára lehet ismerős a TeamViewer nevű ingyenes alkalmazás, amelyet eddig arra használhattunk, hogy egy számítógépről vagy okostelefonról irányítsunk egy másik PC-t. Távoli segítségnyújtáshoz, és a munka WC-n való folytatásához is remek segédeszköz volt, most pedig eljutottunk a rég várt fordulatig, amelyben a gépről vezérelhetjük saját vagy akár más mobilját.

A TeamViewer alapjai

Első indításkor külön, az egyes készülékekhez szabott add-on-t tölt le, utána az eddigi, fordítottan működő változatokhoz hasonló belépőképernyőt kapjuk. Fontos megjegyezni, hogy telefonon nem elég, ha a háttérben fut az alkalmazás, mindenképpen ennek kell elől lennie az ,,offline” hibaüzenetek elkerülése érdekében. Ez természetesen csak a kapcsolat létrehozásához fontos, utána lehet (sőt, a program használatából adódóan kötelező) háttérbe pakolni a TeamViewer-t.

Először is kapunk egy számsort, ami az adott telefon sajátja, és ami a program sorsol ki neki. Ezt kell majd beírnunk azon az eszközön, ahonnan irányítani szeretnénk, van lehetőség a kód külső megosztására is, például Messengerben. Csatlakozáskor a telefonon megjelenik egy üzenet, miszerint engedélyeznünk szükséges a távoli felet, ezután pedig egy chat ablak jelenik meg. Ebben értelemszerűen üzengetni lehet, azonban van lehetőség értesítések küldésére is (a telefon csengőhangját rezgőre vagy némára állítva nem működik), emellett pedig a telefon vágólapjára küldhetünk szöveget.

Messengerben is küldhetjük

Csatlakoztatva

4 fül között váltogathatunk a gépi felületen, az első alapvető információkat nyújt a készülékről, mint a CPU és RAM használat, akku állapota, memória, modell, a rajta futó Android változata, valamint a kijelzőhöz kapcsolódó adatok.

Irányítópult

 

A program fő funkcióját a Távoli vezérlés mód adja, ahol élőben láthatjuk a telefon képernyőjének tartalmát. Irányíthatjuk a gépről, illetve telefonról is valós időben, azonban utóbbinál számíthatunk több másodperces késésre is az számítógép képernyőjén. Minden funkció teljesen működik, mint például az ujj csúsztatása, és a hosszan lenyomva tartás is. Jobb klikkelésnél semmi sem történik. Apró hiba, de ha felcseréltük az Androidon megszokott három gomb elrendezését, a TeamViewer továbbra is az alap Vissza – Home – Menü felosztásban mutatja őket. Ha egy szöveges mezőbe kattintunk, gépeléshez használhatjuk a PC billentyűzetét is, azonban ez még nem tudja kezelni az ékezetes gombokat, így azokat a rendszer automatikusan kihagyja. Ez sem jelent komoly gondot, mivel a képernyőn megjelenő billlel továbbra is be tudjuk vinni a szükséges karaktereket.

Távvezérlés

 

A harmadik, Képernyőkép néven futó részegység csupán egy chat értesítést takar, amelyben megkérhetjük a fogadó felet, hogy készítsen screenshot-ot egy adott jelenetről, míg az Alkalmazások fül egy listát takar minden a felhasználó által telepített programról.

Ezt látjuk közben a telefonon

 

Utolsó komoly funkciónk a Fájlátvitel, amely egy gyors, a telefonon történt engedélyezés után működik. Ekkor egy kissé Total Commander-t idéző ablakot kapunk, baloldalon PC-nk, míg jobbon mobilunk tartalmával. Mindkét irányba lehet ekkor mozgatni a fájlokat, amely nem egy gyors folyamat, hiszen a TeamViewer ingyenes szerverén keresztül futnak át az adatok. Ettől eltekintve azonban tökéletesen működik.

Fájlátvitel

iOS

Almás eszközökön is van lehetőség a TeamViewer QuickSupport használatára, azonban sokkal visszafogottabban. Jóval kevesebb alapadatot kapunk meg az adott készülékről, hiányzik a leglényegesebb, a Távoli vezérlés opció és nem működik az adatok küldése sem (elképzelhető, hogy jailbreak-nél más a helyzet). Kapunk egy új fület, a beállításokat, azonban itt csak új Wi-Fi-t, e-mail, valamint Microsoft Exchange fiókokat állíthatunk. Itt egyébként hibás az asztali program, mivel ha egyszer rákattintottunk az e-mail beállításra, már nem tudunk visszalépni az előző opciók bármelyikéhez.

Mobil-mobil kapcsolat

Felvetődik a kérdés, hogy hordozható okoseszközeink irányíthatják-e egymást. A szerkesztőségünkben található OnePlus 3-ról ugyan nem tudtuk vezérelni az iPad mini 2-t, fordítva azonban teljesen működőképes a dolog. A jobb alsó menüből szabályozhatjuk a minőséget is, így megvan a lehetőség arra, hogy jobb felbontást kapjunk a sebesség kárára, vagy gyengébb felbontást, de sokkal zökkenőmentesebben. Íme az első működőképes megoldás arra, hogy apk-t futtassunk iOS-en (muhaha)!

iPad-en Android

Összegzés

A TeamViewer már évek óta a legmegbízhatóbb és egyben egyeduralkodó ingyenes megoldás a távvezérlésre, amely sok év után is képes újat mutatni. Régi vágyunk teljesült azzal, hogy már PC-ről is irányíthatjuk Androidos telefonunkat, azonban az almáról való vezérlés működése mindannyiunkat meglepett. Egy-két apró hibával találkoztunk csak a teszt során, az egyetlen komoly hiányosság az iOS irányításának kimaradása, azonban erre számíthattunk is a rendszer zártsága miatt. Sokkal korlátozottabb módon, de hasonlót egyébként csinálhatunk iTunes-szal is.

 

Hozzászólás