Tényleg a Nokia tér vissza?

Évek óta olvashatunk arról a pletykáról, hogy visszatérhet a finn gyártó, ez nem újdonság. Most azonban tényleg komoly lépés történt, mivel egyetlen perc alatt elfogytak az egyelőre csak Kínában kapható Nokia 6 (csak hatos, nincs előtte-mögötte más) készletei. Azonban tényleg beszélhetünk még Nokiáról?

Míg legtöbb oldal egyáltalán nem is foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy mennyire áll az egykori óriás az új készülékek mögött, addig a szakmai lapoknak is csak a töredéke tesz erről említést. Spoiler-ezek kicsit: ez a Nokia már nem AZ a Nokia.

Nokia logo

konnekting pípő

 

Történelem

Még ne ugorjunk a kérdés végére, kezdjük egy kis törivel. A Nokia szárnyalásának okaival könyveket lehetne megtelíteni. Ide tartozik az, hogy idejében beléptek a piacra, és olyan könnyen kezelhető, átlátható működésű készülékekkel telítették meg a piacot, amelyeknek az ár/érték aránya is kiváló volt. Hazánkban is rengetegen elmondhatják, hogy elsők között Nokiát fogtak a kezükben, és egyszerűen imádták használni. A későbbiekben a Symbian-os telefonok is közkedveltek voltak, minden mobilokkal foglalkozó magazin a finn gyártó készülékeit helyezte a dobogó legtetejére.

 

Nokia 7650

Az első Symbian-os Nokia, a 7650

 

Így volt ez egészen addig, amíg az okostelefonok megjelenése fel nem borított mindent az egész piacon. Egyik pillanatról a másikra az Apple betört az iparágba, nem sokkal késlekedve pedig mindent elárasztottak az Androidos készülékek. Ahogy az ismert, a Nokia egy ideig még tolta a Symbian szekerét, majd a 808 PureView-val zárta a kört, ezután pedig egyedül a Windows Phone-ra koncentrált.

 

Nokia 808 Pureview

808 – Legjobb kamera, halott OS

Nokia Lumia 800

Az igazi bukás kezdete (Lumia 800)

 

Ennek az operációs rendszernek nagyon alacsony vásárlói köre alakult ki, ráadásul ennek a többsége egyedül a Nokia név miatt választotta a csempés platformot. Több, mint egy évtizeddel a nagy robbanás után is rengetegen bíztak ebben a névben, azonban a legtöbb felhasználót csalódás érte. Nagyon kevesen választottak másodjára is WP-s eszközt. A Microsoft számára egyértelmű volt, hogy a leépítésekkel és szállítási gondokkal küszködő Nokia nem fogja sokáig bírni az iramot, így 2013-ban komoly döntést hozott, és évekre átvette a cég telefonok tervezésével, gyártásával, értékesítésével és marketingével foglalkozó részlegét. Egészen addig sokak számára eleve a Nokia felirat jelentette a vásárlás egy fő okát, így a Microsoft névre váltás hatalmas baklövésnek bizonyult. A szerződés megkötései miatt csak napjainkban jutottunk el odáig, hogy ismét találkozhatunk a régi névvel fémjelzett mobilokkal.

 

Az 535 óta már Microsoft néven futnak a Lumiák

Az 535 óta már Microsoft néven futnak a Lumiák

 

Ez az a Nokia?

Elég kusza módon sikerült szétdarabolni az egykori finn birodalmat, mivel külön-külön kellett felvásárolni a Nokia okos- és butatelefonokkal foglalkozó darabkáit. Ezek egy HMD Global nevű vállalathoz kerültek, amely gyártópartnerévé a FIH Mobile vált. Ennek utánanézve kiderül, hogy a talán sokak számára ismerős nevű Foxconn leányvállalata. Felmerül a kérdés, mégis mi az a Foxconn? Na, erre már sokkal könnyebb válaszolni. Egy tajvani elektronikai vállalat, amely komoly gyakorlattal rendelkezik a témában, hiszen naponta több százezer okostelefont, illetve számos alkatrészt gyártanak. Ennek ellenére sokkal inkább a munkásaival való bánásmódról vált ismertté, mivel néhány éve a fizetések mértéke és a munkakörülmények elleni tüntetésként tömeges öngyilkossági hullámok történtek a gyáraiban. Szintén nem segített a vállalat megítélésén az, hogy a tavalyi évben szemrebbenés nélkül szabadultak meg sok tízezer dolgozójuktól az automatizálás növelése végett.

 

Tim Cook remekül mulat a Foxconn egyik gyárában

Tim Cook remekül szórakozik a Foxconn egyik gyárában

 

Lényeg a lényeg, a név maradt, minden más változik. Új rendszer, új design (khm, azért nem sikerült túl egyedire), új tervező és gyártó csapatok. A kérdés csupán az, hogy sikerülhet-e valaha is visszaszerezni a felhasználók bizalmát, és újra a piac legnívósabb készülékeit letenni az asztalra. Egy biztos, nem lesz könnyű feladat…

Hozzászólás