TrackID – Mit hallgatok?

Rengeteg zenét hallunk nap, mint nap. Rádióban, filmekben, televíziós műsorokban és reklámokban megannyi fülbemászó dallamra kapjuk fel fejünket. Viszont az kifejezetten lelombozó érzés, mikor egy szám megtetszik, de annak címét nem tudjuk, így képtelenek vagyunk azt megtalálni az interneten, és újra meghallgatni. Nos, a Sony TrackID névre keresztelt alkalmazása pont az ilyen esetekben siet segítségünkre.

Tudod, a lá lá lálá lá!

Régebben, ha a fent leírt szituációban találtuk magunkat, a legkézenfekvőbb megoldás az volt, hogy családunknak, barátainknak eldúdoltuk a refrén dallamát (vagy valami ahhoz hasonlót), és esetleg megpróbáltuk imitálni a szöveget is, ám ezzel a módszerrel csak a legritkább esetekben jártunk sikerrel. Azonban elérkezett az okostelefonok kora, úgyhogy most már ezt a feladatot is ráhagyhatjuk kedvencünkre.
TrackID -01

A TrackID

A legtöbb Sony telefonra előre feltelepített program nagy előnye, hogy nincs túlbonyolítva, illetve, hogy szép felülettel rendelkezik. Első indításkor el kell fogadnunk a felhasználói feltételeket, és már kezdődhet is a móka. Alul a lila karikára kattintva kezdetjük a zeneszám felismerését. Ilyenkor az alkalmazás a telefon mikrofonja segítségével rögzít egy néhány másodperces részletet a számból, és az internet segítségével megpróbálja azonosítani azt. Ha nincsen internethozzáférésünk, akkor sincs semmi gond, mivel legközelebb, amikor wi-fi közelben leszünk, rákereshetünk a dallamra, mivel a program elmenti a felvett részletet. Fontos megjegyezni, hogy általunk énekelt dalt nem fog felismerni, illetve, hogy háttérzajok is megnehezítik a folyamatot.
TrackID -02

Egyéb feature-ök

Miután megvan egy szám, a TrackID letölti az album nevét, borítóját, kiadási dátumát, előadóját, és műfaját. Egy gombnyomással rákereshetünk a zenére YouTube-on, és lehetőségünk van az egész alkalmazást összekötni a Spotify-vel. Facebook, vagy Sony fiókunk segítségével bejelentkezve elmenthetjük keresési előzményeinket a felhőbe. Ezeken kívül találunk még TrackID toplistákat országok szerint (sajnos Észak-Koreát nem lehet kiválasztani, de kíváncsi lennék, hogy ott az Internacionálé vagy a koreai ‘Mint a mókus…’ szerepel-e az első helyen).
trackid-03

Összegzés

Könnyen kezelhető, ügyes kis alkalmazás a TrackID, mely remekül elvégzi feladatát. Minden zenekedvelőnek kötelező darab, és nem lesz többé olyan, hogy ne tudjuk egy szám címét!

Hozzászólás