Virtual Reality a mobilon – 1. rész: Hogyan kezdjük?

Cikksorozatunkból kiderül, hogy hogyan lehet minimális befektetéssel kipróbálni a jövő technológiáját. Jelenleg a VR-ről sokaknak csak a hatalmas sisakban hadonászó kisgyermekek, valamint a virtuális valóság pornó jut eszébe, ezeknél viszont sokkal többet jelent.
Na jó, csak vicceltem, de ez a kettő is NAGYON durva!

Mit is jelent ez igazán?

A virtuális valóság egy olyan technológia, amely segítségével a fejünkre adott eszközt rögzítve térben láthatjuk be a virtuális világot. Klasszikus értelemben a fejünket mozgatva a kép is velünk együtt mozdul, így teljesen olyan érzetet kelt, mintha az események középpontjába csöppentünk volna. Azért nem teljesen, de a valósághoz mégis ez áll a legközelebb. Számos felhasználási módja létezik, amelyekből a legérdekesebbeket át is vesszük a következő hetekben.

Ha lenne tízezer forintom, beszállhatnék a véerbe!

Kezdjük is azzal, hogy mikre lesz szükségünk. Elég hamar végig fogunk érni a listán, hiszen két egyértelmű tartozék van, mégpedig az okostelefon, valamint a VR szemüveg. Előbbi adott, kábé bármilyen készülék megfelel a 360 fokos videók megtekintéséhez. Amennyiben azonban kipróbálnánk a virtuális valósághoz készített alkalmazásokat, egy kisebb erőmű teljesítménye sem lehet teljesen elég. Természetesen a képpontsűrűség, vagyis a ppi (ez mutatja meg, hogy adott területen hány képpont helyezkedik el telefonunk képernyőjén) is számítani fog. A nagyobb érték a jobb, hiszen a VR szemüveg konkrétan az arcunkba tolja a telót. Ha épp egy csaj lovagol (majdnem) rajtunk a képernyőn, senki sem a pixelek közötti réseket szeretné bámulni.

 

 

Maga a lényeg

Második elemünk a szemcsi, amelyből bőven akad választék. Itt két lehetőségünk van. Amennyiben kicsit is komolyan gondoljuk a dolgot, célszerű beszereznünk egy komolyabb anyagokból készített eszközt, ezek 5 és 15 ezer forint között helyezkednek el (ne ijedjetek meg, van filléres megoldás is). Számos változatuk akad, a legfontosabb szempont mindig a telefonunk mérete legyen, hiszen nem árt, ha bele is fér a választott tartóba. A legtöbb ilyen árú modell rendelkezik egy pánttal, ami segítségével rögzíthetjük a fejünkhöz a szemüveget. Sok-sok szempont áll még rendelkezésre, mint a szivacsok megléte, a kényelem, a sérülékenység. Amennyiben ezek nem számítanak, csupán a lehető legolcsóbban szeretnénk élvezni a VR (és a videóra vett csajok) nyújtotta élményt, a Cardboard lesz számunkra a tökéletes választás.

 

A Google Cardboard

 

A Google több saját szemüveget is kiadott, amelyek közül a legnépszerűbb az előbb említett, kartonpapírból készült eszköz. Ez nem vicc, minimális költségvetésből (a legtöbb helyen 1 USD-ből kijön) összehozhatjuk a papír mellett két lencséből, két mágnesből, egy befőttesgumiból, és hasonló apróságokból álló Cardboard-ot. Amennyiben ez nem elég számunkra, kivárhatjuk a hamarosan megérkező, Daydream néven futó sisakot, szintén a keresőóriás kínálatából.

 

Egy dolog közös ebben és a pornóban. Nem biztos, hogy be fog férni…

 

A kezdéshez másra nem is lesz szükségünk, 1-2 olyan játék érhető csupán el, amelyek külön ,,kontrollert” igényelnek. Ez valójában egy kis karton szerkezetet takar, amely elhelyezkedését a mobilunk kamerája érzékeli, és így megkönnyítheti az irányítást.

VR a későbbiekben…

Letesztelünk számos VR-hez írt programot és játékot, megnézzük, mivel segíti a Google a platform elterjedését, valamint elevickélünk a VR 18+-os oldalára is. Maradjatok velünk, hamarosan jelentkezünk!

 

Fiatalember, miközben nagyon élvezi a virtuális valóságot

 

Szpesöl tenksz to Robno

Hozzászólás